ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ: ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ 6ου ΑΙΩΝΑ π.Χ.


Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα της αρχαιότητας, ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες, μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξής του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

6ος ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ. Η Σάμος ζει περίοδο ακμής, η πρωτεύουσά της, το σημερινό Πυθαγόρειο, είναι μια από τις πιο ισχυρές πόλεις της Μεσογείου. Ο τύραννος Πολυκράτης, που κυβερνά το νησί από το 538 έως το 522 π.Χ., υλοποιεί ένα άνευ προηγουμένου οικοδομικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού προς τιμήν της θεάς Ήρας και τειχών για να κρατούν μακριά τους εχθρούς, αλλά και τη δημιουργία ενός λιμανιού με μόλο μήκους 300 μέτρων. Οι 15.000 κάτοικοι της αρχαίας Σάμου είχαν πλούτη και σπίτια γεμάτα θησαυρούς που είχαν φέρει από τα ταξίδια τους οι Σάμιοι ναυτικοί, αλλά τους έλειπε ένα πολύτιμο αγαθό: το νερό.


Έτσι ο Πολυκράτης αναθέτει στον Μεγαρίτη μηχανικό Ευπαλίνο να βρει τρόπο ώστε να φέρει μέσα στον οικισμό το νερό της πηγής των Αγιάδων, από το όρος Άμπελος. Το εγχείρημα είναι απίστευτα δύσκολο, σχεδόν αδύνατο για τα δεδομένα της εποχής, καθώς ανάμεσα στην πηγή και την πόλη παρεμβάλλεται  ένα βουνό. Και όμως ο Ευπαλίνος, με απλά όργανα μέτρησης, αλλά πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, προχωρά στην ταυτόχρονη διάνοιξη μιας σήραγγας (μήκους 1.036 μ. και μέσης διατομής 1,80 x 1,80 μ.) και από τις δυο πλαγιές του βουνού – «αμφίστομον όρυγμα» το αναφέρει ο Ηρόδοτος. Τα δύο συνεργεία, λαξεύοντας το βράχο, καταφέρνουν να συναντηθούν στα μισά της απόστασης, με ελάχιστη απόκλιση μεταξύ τους. Έτσι, δέκα χρόνια μετά την ανάθεση του έργου στον Ευπαλίνο και αφού εξορύχθηκαν περίπου 7.000 κυβικά μέτρα βράχου, άφθονο νερό άρχισε να τρέχει στις κρήνες της αρχαίας Σάμου και ο μεγαλοφυής μηχανικός έμεινε στην ιστορία μαζί με τον άθλο του: το Ευπαλίνειο όρυγμα, που εξακολουθεί να προκαλεί θαυμασμό ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα τεχνικά έργα της αρχαιότητας.


Μέσω του Ευπαλίνειου ορύγματος το νερό συνέχισε να φτάνει στην πόλη επί περίπου 1.100 χρόνια, στους βυζαντινούς χρόνους η σήραγγα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια των περσικών και αραβικών επιδρομών. Ύστερα καλύφθηκε από την αχλύ της ιστορίας, για να ανακαλυφθεί ξανά το 1884 και να ανασκαφεί από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο τη δεκαετία του 1970. Έκτοτε, επισκέψιμα ήταν, για λόγους ασφαλείας, μόνο τα 130 μέτρα της.

Σήμερα ο επισκέπτης έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα της διαμπερούς κίνησης, χάρη στις εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του ορύγματος που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν. Η ευστάθεια της σήραγγας εξασφαλίστηκε, οι λίθινες επενδύσεις συντηρήθηκαν, προστατευμένοι διάδρομοι επίσκεψης κατασκευάστηκαν, σύστημα φωτισμού εγκαταστάθηκε, ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε.


Η επισκεψιμότητα αναμένεται να σημειώσει μεγάλη αύξηση και η εμπειρία θα είναι βιωματική. Όπως τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Λαγόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός, συνεργάτης στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου: «Δεν πρόκειται για ένα μνημείο που θα παρατηρεί κανείς από απόσταση. Θα μπει μέσα σ’ αυτό, θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία. Θα σκύψει, θα ακουμπήσει το βράχο, θα αναπνεύσει αέρα από τα έγκατα της γης, θα δει το αυλάκι από το οποίο περνούσε το νερό, θα σκεφτεί πόσοι άνθρωποι βάδισαν ανά τους αιώνες πάνω στο ίδιο χώμα που ο ίδιος πατάει

Info: Ευπαλίνειο όρυγμα, Πυθαγόρειο Σάμου, τηλ. 22730-62813


Εκεί που πετάς και ξεφυλλίζεις το blue, το περιοδικό της AEGEAN και της OLYMPIC AIR, πέφτεις πάνω στο εξαιρετικό άρθρο της Τασούλας και το ταξίδι σου γίνεται αμέσως ομορφότερο!!!

Για να ξεφυλλίσετε το περιοδικό και να διαβάσετε το κείμενο που είναι και δίγλωσσο (στα αγγλικά) πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο : blue magazine

Γυρίστε τις σελίδες πατώντας τα βελάκια.
Προορισμός σας η σελίδα 126 ...

Bon Voyage !!!

Οι φωτογραφίες της ανάρτησης που αφορούν το όρυγμα, προέρχονται από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα